Voorbeschouwing Prix des Ducs de Normandie, woensdag 16 mei

Voorbeschouwing Prix des Ducs de Normandie, woensdag 16 mei
 
Nog anderhalve week tot de Elitloppet en deze Prix des Ducs de Normandie geldt eigenlijk als een laatste kans voor de Fransen voor het grote sprintfestijn op Solvalla. Al lijkt de belangstelling vanuit Zweden groter voor de Franse paarden dan andersom momenteel. Er komen in de editie van 2018 zestien paarden aan de start en de kwaliteit is dit jaar weer zeer goed te noemen. Op de piste van Caen zal rechtsom gekoerst gaan worden en er gaat gestreden worden om een totaal prijzenpot van €150.000
Na zijn demonstratie de laatste keer kan niemand om Traders heen. De Italiaan in Franse dienst bewees de laatste keer maar weer eens dat hij nooit afgeschreven mag worden. De laatste maanden wist hij voornamelijk indruk te maken onder het zadel maar de laatste keer was hij voor de sulky iedereen te snel af. Heeft normaal gesproken geen problemen met rechtsom koersen en gaat zoals gewoonlijk gereden worden door Yoann Lebourgeois. Zal hier weer eens rondom zonder ijzers in actie gaan komen.

Aubrion du Gers wist de laatste keer zijn koers te winnen maar dat deed hij wel in een dead-heat. De pupil van Jean-Michel Bazire lijkt dit jaar wat moeite te hebben om op gang te komen en lijkt nog niet in zijn allerbeste vorm te verkeren. De vorm zal nu normaal gesproken beter zijn dan de laatste keer en dan moet een plaats op het podium zeker mogelijk zijn, tegen eerdergenoemde kon hij het nog wel eens erg lastig krijgen wanneer deze is zoals in zijn laatste start. De ruin vertrekt voor de rest rondom zonder ijzers.

Tempobeul Valko Jenilat liep de laatste keer een prima koers maar moest gewoonweg een beter paard voor laten die dag. Hier kan hij normaal gesproken een mooie koers gaan verwachten en op zijn klasse af moet hij mee kunnen doen voor de klasseringen in het trio. De hengst zal zoals gewoonlijk worden gereden door Eric Rafiin en hier zal hij ook weer optimaal zonder ijzers aan de start gaan komen.

On Track Piraten maakt voor het eerst in tijden zijn opwachting op Franse bodem en het is interessant om hem eens op de piste van Caen in actie te zien komen. Normaal gesproken kan hij goed vertrekken en moet een parcours  voor in het veld mogelijk zijn. Zal in de laatste rechte lijn op speed moeten komen en kan zeker meedoen voor een plaats in het trio. Zal hier optimaal zonder ijzers aan de start gaan komen.

Franck Nivard zal in dit nummer in actie gaan komen met Up and Quick. De laatste keer was het duo succesvol op Argentan toen er een koers over de sprintafstand werd gewonnen, al was daarvoor wel het comité nodig. Hij kan goed vertrekken vanuit de banden en mag een mooie positie voor in het veld verwachten. Kan meedoen voor de klasseringen maar winnen lijkt teveel gevraagd van de hengst. Vertrekt dit keer rondom met ijzers.

Amiral Sacha keerde de laatste keer terug van een rustperiode en deed dat zonder veel indruk te maken. De hengst kende de laatste jaren vooral veel blessureleed en dat is zijn koerscarrière niet ten goede gekomen. Ondanks alles heeft de hengst nog klasse in huis en met het juiste koersverloop moet een klassering nog altijd mogelijk zijn. Zal hier worden gereden door Gabriele Gelormini en hij vertrekt weer optimaal zonder achterijzers.

Matthieu Abrivard gaat in dit nummer in actie komen met Ave Avis, uit de stallen van Jean-Michel Bazire. De zoon van Kesaco Phedo behaalde de laatste keer een derde plaats over de sprint en dat was eigenlijk zijn eerste echte resultaat sinds begin november. Moet met een gunstig koersverloop mee kunnen gaan doen voor de klasseringen. Zal hier net als de laatste keren optimaal zonder ijzers aan de start komen.

Akim du Cap Vert lijkt zijn beste dagen te hebben gehad op de koersbanen maar op zijn grondcapaciteiten moet hij nog altijd mee kunnen doen voor de klasseringen. Hij zal hier vanuit het veld normaal gesproken een mooie koers gaan krijgen en dan moet hij op zijn speed nog iets in kunnen gaan brengen. Zal worden gereden door trainer Franck Anne en hij zal hier zonder ijzers aan de start gaan komen.

Winnend-paard: 9. Traders
Plaats-paard: 11. Valko Jenilat
Duo:
9/ 11, 13, 14
Koppel:
9/ 11, 13, 14
Plaatskoppel: 11/ 8, 10, 11, 12, 13, 14, 16

X