Voorbeschouwing Investec Derby, zaterdag 2 juni

Voorbeschouwing Investec Derby, zaterdag 2 juni
De best gedoteerde ren van Engeland staat op het programma! Twaalf driejarige hengsten zijn overgebleven in de jacht naar eeuwige roem. Vorig jaar werden we verrast door Wings Of Eagles uit de stal van Aidan O’Brien. Dit jaar levert de stal weer de favoriet.
Race 3

We warmen op met de Groep 3 Investec Diomed Stakes over 1713 meter met acht deelnemers waarbij iedereen hetzelfde gewicht draagt. Vanuit de voorhoede van de wedmarkt beginnen we met Arod (1) die deze koers in 2015 al wist te winnen. Het paard lijkt dit jaar herboren met een tweede plaats en een overwinning uit twee starts. We kunnen hem in de leiding verwachten aangezien dit de manier is waarop hij zijn koersen graag wint. Het enige nadeel is de vorm van trainer David Simcock die een van de slechtste jaren uit zijn carriere meemaakt. Trainer Simon Crisford maakt een geweldige periode door en hij heeft Century Dream (3) aan de start die de laatste keer op Ascot indrukwekkend won. De bodem van zaterdag zal hetzelfde zijn als tijdens zijn overwinning wat een groot pluspunt is. Bovendien wint Century Dream nu 50% van zijn starts met zes overwinningen uit 12 koersen. Jockey William Buick blijft hem trouw en dat zien we graag. Dertien van de laatste vijftien winnaars van deze koers wonnen een Listed koers als voorbereiding en in die categorie valt Century Dream. Vanuit Ierland maakt True Valour (8) de oversteek  en dat is opmerkelijk. Zijn rentree koers in een Groep 3 was goed met een derde plaats. Hij zal nu scherper zijn en doet in zijn beste vorm niks voor deze paarden onder. Hij was hier vorig jaar derde in een Listed koers en twaalf van de laatste vijftien winnaars hebben eerder op Epsom gelopen.

Winnend: Century Dream (3)

Race 4

Deze koers staat bekend als de ‘Epsom Dash’. Een sprint over 1000 meter die een gedeelte berg afwaarts gaat en daarom bekend staat als de snelste 1000 meter van Engeland. Paarden krijgen voor deze koers een uitnodiging. Twintig paarden hebben de uitnodiging geaccepteerd en naast vorm van de dag is de loting in deze koers doorslaggevend aangezien de baan van Epsom een lichte bocht maakt richting finish waardoor de paarden aan de reling een voordeel hebben. We komen uit bij Caspian Prince (2) die deze koers maar liefst drie van de laatste vier afleveringen wist te winnen. Vorig jaar won hij vanuit startbox een, nu komt hij vanuit startbox twee wat dus zeker een pluspunt is. Bovendien won hij vorig jaar met een 0,5 kilogram meer op zijn rug. Dit is een koers voor outsiders aangezien de favoriet pas een keer in de laatste 16 jaar wist te winnen. Bahamian Sunrise (18) komt aan de start voor een stal in vorm. Trainer John Gallagher wint momenteel 25% van zijn koersen en doet vandaag voor de eerste keer de kap op voor extra concentratie. Dit paard heeft al over baan en afstand gewonnen wat zeker een groot pluspunt is. Enig nadeel is de loting met startbox 13. Aangezien het geen uitgesproken favorieten koers is noemen we toch Dark Shot (11) die onlangs van trainer wisselde en gelijk een weer een goede prestatie neerzette op de baan van York. Als die verbetering zich doortrekt kan hij zich mengen in de eindstrijd. Hij kent de baan en afstand aangezien dit paard vorig jaar tweede was in deze koers. Edward Lewis (4) heeft vanuit startbox vier een handige uitgangs positie en liep bovendien verdienstelijk in zijn laatste twee koersen op York waarin hij tweemaal dichtbij vijfde werd tegen goede paarden.

Plaatskoppel rond: 2/4/11/18

Race 5 – De Derby 17.30

Een zeer uitgesproken favoriet in de vorm van Saxon Warrior onder Ryan Moore voor trainer Aidan O’Brien die met vijf starters het leeuwendeel  van het veld voor zijn rekening neemt. De favoriet wordt sterk gespeeld in Engeland maar in het veld staan een aantal zeer smakelijke outsiders die het Saxon Warrior zeer lastig kunnen gaan maken. Zoals gezegd, Saxon Warrior  (8) de favoriet en zijn prestaties laten geen twijfel mogelijk waarom hij die status heeft. Vier koersen, vier overwinningen. Drie zeges als tweejarige waarvan een Groep 2 en een Groep 1. Tijdens zijn rentree dit jaar in de 2000 Guineas (Groep 1) won hij zeer sterk. Zijn wil om te winnen richting de finish scheidt hem af van anderen paarden. Mede daarom denkt men dat hij de voor hem nieuwe afstand van 2400 meter wel aan kan. Het is immers de eerste keer dat hij verder koerst dan een mijl.

De oppositie wordt aangevoerd door Roaring Lion (7). Trainer John Gosden presenteert Roaring Lion onder Oisin Murphy die in April een off day had in de Craven Stakes als huizenhoog favoriet. De Guineas verliep voor de schimmel al iets beter met een vijfde plaats maar op de baan van York snoerde hij iedereen de mond met een oogverblindende prestatie. In de Groep 2 Dante Stakes werd het veld makkelijk op 4,5 lengten gezet. Roaring Lion wordt volgens de trainer alleen maar beter en hij zal er dus staan. Zowel Saxon Warrior en Roaring Lion lijken niet uit de voeten te kunnen op soepele grond dus beide paarden zijn gebaat bij zo min mogelijk regen. Voor Godolphin komt Masar (6) aan de start en dat was de favoriet voor de 2000 Guineas waarin hij, enigzins teleurstellend, derde werd. Zijn koers daarvoor was indrukwekkend met winst in de Craven Stakes met maar liefst negen lengten. Er was dus iets mis in de Guineas en wij gaan ervan uit dat dat nu verholpen is. In goede doen doet Masar mee voor de winst echter is de afstand wel een vraagteken. De klasse heeft hij zeker en de stal van Charlie Appleby is in vliegende vorm. Trainer William Haggas brengt Young Rascal (11) aan de start en die heeft in zijn leven nog niks fout gedaan. Een keer tweede en twee overwinningen uit drie starts is de optelsom. Zijn laatste winst op de krappe baan van Chester was zeer handig nadat hij pas laat ruimte kreeg. De koers op Chester was over de Derby afstand en bovendien moet een paard handig zijn om op Chester te winnen. Die handigheid komt van pas op Epsom waar het parcours het uiterste van het paard vraagt. Bovendien was jockey James Doyle opgelucht dat Sheikh Momammed Al Maktoum hem niet opeistte voor de rit op Dee Ex Bee (1). Een jockey die voor een paard kiest, dat is altijd een goed teken.

Stalgenoot van Saxon Warrior, Delano Roosevelt (2), lijkt uitermate geschikt voor de condities van Epsom. De afstand lijkt hem op het lijf geschreven aangezien hij in zijn vorige koers over 2000 meter pas op gang kwam richting finish na een koers van achteraf. Bovendien heeft hij al goede koersen gelopen op ‘zware’ en ‘soepele’ bodemtypen, iets wat wij tijdens de Derby kunnen verwachten. Zijn cote in Engeland is gezakt van 33/1 naar 12/1. Als laatste noemen we Hazapour (3) onder Frankie Dettori die als geen ander weet wat er nodig is om een Derby te winnen. Dit paard won de net genoemde koers van Delano Roosevelt met ¾ lengten. De vorm is er en de jockey keuze zegt genoeg voor de belangrijkste ren in Engeland. Ook de afstand en het bodemtype lijken geen probleem.

We gaan voor een aantal winnend plaats selecties aangezien de favoriet niet onverslaanbaar is. Voor de zekerheid spelen we wat trio’s vanuit de favoriet.

Winnend & Plaats: Roaring Lion (7) – Young Rascal (11) – Masar (6)
Trio: 8 – 7/11/2 – 2/3/6/7/11

X