Voorbeschouwing Haydock

Voorbeschouwing Haydock

Deze zaterdag richten we de pijlen op het noordelijke Haydock waar er twee keer een Groep-3 en een Listed koers op het programma staan. Op een drukke rensport zaterdagmiddag in Engeland steekt deze meeting er kwalitatief bovenuit.

 

Race 2

We trappen af met een Groep 3 over 2375 meter voor merries waarin ieder paard hetzelfde gewicht draagt. Er is zelfs een Duitse gast over gekomen in de vorm van Fosun (4) van trainer Markus Klug. Normaal gesproken hadden wij dan Adrie de Vries in actie kunnen zien aangezien Klug de werkgever is van de Vries. Voor deze keer mag Silvestre de Sousa, de kampioensjockey, de honneurs waarnemen. Fosun heeft bovendien de tweede hoogstse Officiele Rating van het veld wat haar op papier een hele goede kans geeft. De boeking van de Sousa laat zien dat er met verwachtingen wordt overgekomen. De merrie heeft in Duitsland al twee Listed koersen gewonnen en haar rentree koers op de baan van Hanover na een pauze van 189 dagen werd gewonnen. Zij zal nu dus ook scherper zijn. Tegenstand zal er komen van Cribbs Causeway (1) onder Kieran Shoemark. Ook dit paard liep een goede rentree koers op de baan van York met een derde plek over 2800 meter. De scherpte zal er nu zijn en bovendien is zij terug over haar ideale afstand. Euro Nightmare (3) verwijst hopelijk niet naar ons spel maar zal meer met Brexit te maken hebben. Deze merrie heeft al drie koersen in de benen dit jaar en heeft duidelijk de stijgende lijn te pakken. Na een tiende en een tweede plaats werd er vorige maand een Listed koers gewonnen. Zij komt steeds betere paarden tegen maar de verbetering lijkt in huis. God Given (5) zal als favoriet van start gaan maar heeft liever soepele ondergrond.

Winnend & Plaats: Fosun (4)

 

Race 3

Dit is een Listed koers over 1000 meter waar wij een aantal zeer goede paarden in actie gaan zien. Judicial (8) liep tijdens zijn rentree koers op Newmarket een goede indruk achter met een tweede plaats achter Mabs Cross, een paard wat tot de favorieten van de Groep 1 King’s Stand Stakes hoort. Hij zal nu dus scherper zijn maar zal de handen vol aan een aantal paarden. Muthmir (9) onder Jim Crowley treft hier veel lichtere tegenstand dan in zijn laatste koers waar hij in een Groep 2 sprint over baan en afstand vijfde werd op drie lengten van Battaash, die tot de beste sprinters van de wereld behoort. Met een zelfde prestatie doet Muthmir dus zeker voorin mee. Als derde noemen we een pupil van sprint specialist Robert Cowell. Deze trainer heeft zeer zelden een paard lopen over langer dan 1200 meter. Hij presenteert Blue De Vega (4) en die staat op het moment aan een onbegrijpbare hoge cote in Engeland. Ondanks het feit dat het paard al drie jaar niet heeft gewonnen liet hij in zijn laatste koers zeer goede vorm zien. Tijdens Derby dag op Epsom zat hij in de snelste 1000 meter koers ter wereld vast achter een muur van paarden. Toen hij eenmaal ruimte kreeg werd hij als een katapult afgeschoten en claimde de vierde plaats. Een paard met zo’n versnelling in een sprint koers moet voor een overwinning staan. Daarom is hij de tip van de dag aan 14/1 op dit moment.

Winnend plaats: Blue De Vega (4)
Trio rond: 4/8/9

 

Race 4

Het sportieve hoogtepunt van de dag met de Groep 3 voor hengsten en ruins over 1437 meter waarin de familie Maktoum de hoofdrol opeist met hun paarden. Godolphin heeft twee paarden aan de start en Dutch Connection (2) zal waarschijnlijk als favoriet van start gaan. Dit paard gaat een aantal klassen omlaag in de competitie en heeft bovendien een zeer goede rentree koers in de benen. Op Newbury werd hij verdienstelijk vierde in de Groep 1 Lockinge Stakes. In die koers werd trouwens het trio van 800/1 goed voorspeld in deze column. Hij zal nu dus scherper zijn en in combinatie met het feit dat hij zijn beste koersen loopt over 1400 meter is hij hier dus begrijplijk favoriet. Voor dezelfde eigenaar komt ook D’Bai (1) in actie die in januari op Meydan een 1400 meter Handicap wist te winnen. Daarna trof hij twee keer hele goede paarden in Meydan maar laatst terug op Windsor in een Listed koers werd er weer een keurige tweede plek genoteerd. Daar liep hij topsprinter The Tin Man tegen het lijf en van hem verliezen is absoluut geen schande.

Tabarrak (8) voelt zich op Haydock als een vis in het water. Hij won hier vorige keer over dezelfde afstand en bodemtype een Listed koers. Dat was zijn derde overwinning in een Listed koers dus hij lijkt klaar voor een koers op een niveau hoger.

Winnend: Dutch Connection (2)

 

Race 5

We sluiten af met een vrij open Handicap over 1200 meter met twaalf deelnemers waar er ook 12 kilogram zit tussen top en bodemgewicht. Summerghand (5) zal als favoriet van start gaan en dat komt doordat hij in 2018 twee van zijn vier koersen heeft gewonnen. Zijn laatste koers werd gewonnen op de baan van Doncaster over hetzelfde bodemtype. De vorm is dus zeker aanwezig. Daarachter zijn er een aantal Dark Horses die we in de gaten gaan houden. Misty Birnam (2) heeft al 343 dagen niet gelopen maar was in 2016 derde in een Groep 1 koers in Zuid Afrika. De klasse is er dus zeker maar de vraag is hoe scherp dit paard is. Ook Mostahel (3) heeft 331 dagen niet gelopen maar heeft in zijn carriere pas vijf koersen gewonnen. Dat er vertrouwen in hem wordt gehouden doet vermoeden dat het paard wel degelijk kwaliteiten bezit. Mickey (7) was vierde op Doncaster in zijn laatste koers maar die vorm is beter dan het lijkt. In een snelle koers over 1400 meter was hij slechts een lengte achter de eerste drie paarden die heel dichtbij over de finish kwamen. De 200 meter minder zal op prijs worden gesteld en dit paard hoort op de tickets thuis. De trainer is bovendien eigenaar van het paard en dat hij zijn eigen paard na acht dagen weer inschrijft zegt genoeg. Als laatste noemen we Powerallied (8) die met twee tweede plaatsen achter zijn naam aan de start komt. De vorm is er dus en bovendien heeft de stal vorm.

Kwartet: 5 – 2/3/7/8 – 2/3/7/8 – 2/3/7/8

X