Elitloppet weekend!

Elitloppet weekend!
Het allergrootste nummer op Zweedse bodem, de Elitloppet. De editie lijkt op voorhand weer iets enorm bijzonders te gaan worden, een duel tussen Bold Eagle, Propulsion en Ringostarr Treb. Naast dit drital komen er nog dertien paarden aan de start onder hen Timoko’s zoon Dreammoko, de vanuit Australië overgekomen Maori Time en Duitslands trots Orlando Jet.

Zoals altijd zullen er twee series verreden worden van elk acht paarden. De eerste vier aankomende plaatsen zich voor de finale. In de finale zelf ligt er een eerste prijs klaar van maar liefst 3.000.000 Zweedse kronen.

Net als voorgaande jaren kan er ook voorafgaand aan de series gespeeld worden op de einduitslag van de Elitloppet, dit levert vaak interessante uitbetalingen op. 

 

Koers 9 Elitloppet, serie 1: 
In de eerste serie komt de misschien wel de grootste ooit uit Frankrijk aan de start, Bold Eagle. In de voorbije winter op Vincennes wist hij geen enkele koersen te winnen maar liep vaak wel enorm dappere koersen. De laatste twee keer wist hij zijn starts weer om te zetten in overwinningen waarbij de voorlaatste enorm in het oogsprong. Hij maakte weer de indruk die hij eerder ook maakte in zijn loopbaan, een allesvernietigende indruk. Hij liep een razendsnelle tijd over de sprint en gaf daarmee aan klaar te zijn om revanche te nemen dit jaar. Zal zoals altijd worden gereden door Franck Nivard.

Rajesh Face is misschien wel de grootste joker van dit jaar, niet in de minste plaats omdat trainer Kolgjini eerder niet aan had gegeven niet te starten. De zoon van Raja Mirchi heeft een ongekende uitstraling en kan daarnaast een enorm tempo aan. Met startnummer twee lijkt er voor ‘’Ludde’’ niets anders op te zitten dan gas te geven van start af en aan de kop een moordend tempo voor te houden. Ondanks dat hij het minst geroutineerde paard is in dit veld moet een trioklassering mogelijk zijn wanneer hij te regelen is onderweg.

Björn Goop gaat dit jaar op pad met de zoon van Timoko, namelijk Dreammoko. De vos heeft na een zware trip naar Amerika zijn draai weer gevonden en was de laatste keer goede tweede in Italië. Hier heeft de hengst met startnummer één het ideale nummer getroffen. Hij kan goed vertrekken en voor in het veld wacht hem een ideale koers. Hij is momenteel goed genoeg in vorm om met het verwachte koersverloop mee te doen voor een plaats in het trio en zich zo te plaatsen voor de finale later op de dag.

Volstead liet de laatste keer zijn ware gezicht weer eens zien door met zijn optimale balans vanuit het dodenspoor te winnen. De hengst heeft in zijn loopbaan al zoveel sterke verrichtingen neergezet dat hij in dit veld zeker niet mocht ontbreken. Op zijn laatste verrichting af moet hij zonder meer goed genoeg zijn om door te dringen tot de finale. Interessant is dat hij hier gereden gaat worden door zijn trainer, Stefan Melander.

Onder de Noorse vlag gaat Lionel in actie komen, getraind door Daniel Redén. De vos werd de laatste keer vierde in de Olympiatravet en kon daarmee zijn titel niet verdedigen. Heeft met startnummer drie in de eerste serie één van de best denkbare nummer getroffen. De hengst kan echter niet enorm vertrekken en de kans op een galoppade ligt op de loer aangezien de rijder van dienst zal proberen er alles uit te halen van start af. Klasse is er genoeg, al lijkt de afstand aan te korte kant.

Takethem is een enorm goed paard maar hij is zeker één van de paarden die de meeste pech heeft die je maar kan bedenken wat betreft het lotingssysteem van Zweden. Negen van de tien keer heeft hij in de grote nummers dramatische startnummers waardoor zijn kansen voorafgaand aan de koers al enorm slinken. Ook nu zit hij weer opgezadeld met startnummer zeven en is hij voornamelijk afhankelijk van wat de concurrentie doet. Dat zijn vorm goed genoeg is bewees hij de laatste keer met een tweede plaats in de Copenhagen Cup.

Vanuit Australië is Maori Time overgekomen om deel te nemen aan de Elitloppet. De merrie noteerde daar dit jaar een fabelachtige tijd en kent haar laatste voorbereidingen vanuit de stallen van Stig H Johansson. Afgelopen maandagochtend werd de merrie nog gewerkt in een 1.14-tempo en zei voelde volgens de oude meester goed aan. Zij schijnt enorm te kunnen vertrekken en wanneer zij enigszins positie weet te vinden zal het interessant zijn om te zien hoe zij zich staande weet te houden tussen het Europese geweld.

Up And Quick was vorig jaar in zijn serie toto-favoriet maar kon totaal geen indruk maken. Dit jaar heeft hij met startnummer acht een veel minder nummer getroffen en ondanks zijn laatste vorm lijkt hij het enorm lastig te krijgen. De hengst kan goed vertrekken maar ondanks dat Jorma Kontio plaats gaat nemen op de sulky zal de kop bereiken nagenoeg onmogelijk zijn met het startnummer acht.

Winnend-paard: 5. Bold Eagle
Plaats-paard: 1. Dreammoko
Koppel: 5/ 1, 2, 4
Trio: 5/ 1, 2, 4/ alle


Koers 10 Elitloppet, serie 2: 
De tweede serie gaat de voorkeur uit naar Ringostarr Treb, die met startnummer één het perfecte nummer heeft geloot. Hij maakte in de Olympiatravet ongekend veel indruk en hier moet hij zonder problemen de kop gaan bemachtigen. In de serie verwachten wij dat niemand zich direct geroepen zal voelen om aan te vallen en daardoor moet winst in de serie zeer goed mogelijk zijn. De Italiaan zal zoals gewoonlijk gereden gaan worden door Wilhelm Paal.

Propulsion startte afgelopen week nog op Solvalla en maakte toen een weergaloze indruk door vanuit het dodenspoor zonder enige moeite de koers naar zich toe te trekken. Hier zal rijder Örjan Kihlström in eerste instantie gaan voor plaatsing en lijkt het niet zo zeer een doel om ten koste van alles te winnen in de serie. De pupil van Daniel Redén is zonder meer goed genoeg om de Elitloppet te winnen, maar dat kan ook vanaf het startnummer drie of vier in de finale.

Eén van de minder bekende paarden in het veld is Cokstile, de Noorse Derbywinnaar van het afgelopen jaar. Hij maakte onlangs zijn rentree op Bjerke en wist de koers daar met gemak naar zich toe te trekken. Hij is een snelle vertrekker en lijkt derhalve met startnummer twee het ideale nummer te hebben getroffen. Moet in de rug kunnen trekken van onze beoogde seriewinnaar en in diens slipstream moet de Noor mee kunnen trekken naar een plaats die recht geeft op een finale. Zoals gewoonlijk zal de zoon van Quite Easy worden gereden door Lars Anvar Kolle.

Uza Josselyn was in haar voorlaatste start in Italië zeer ongelukkig en daar viel de merrie niets te verwijten. De laatste keer op Finse bodem maakte de merrie een zeer sterke indruk. Zij werd defensief gereden maar haar eindsprint in de laatste rechte lijn was van een zeer hoog niveau. Heeft met startnummer zeven geen optimaal nummer maar met enig tempo in de koers is de merrie snel genoeg op speed om alsnog mee te doen voor een finaleplaats. Zal hier andermaal worden gereden door Erik Adielsson.

Rudi Haller gaat in deze serie in actie komen met Orlando Jet, het minst ervaren paard dat ooit in de Elitloppet aan de start kwam met slechts veertien starts in de benen. Eerder kreeg de combinatie nog een uitnodiging voor de Copenhagen Cup maar deze koers zat te dicht op koers van 1 mei in Gelsenkirchen. De zoon van Orlando Vici lijkt ongekend veel klasse te hebben maar toch is hij dit kaliber paarden niet gewend en is hij lastig in te schatten. Kan goed vertrekken en heeft met startnummer drie een goed nummer. Met het juiste koersverloop lijkt een finale helemaal niet zo onrealistisch.

Nadal Broline maakte onlangs in de Algot Scotts Minne zijn rentree en deed als vorig jaar bij zijn rentree op de best mogelijke manier, namelijk door te winnen. Deze overwinning leverde de pupil van Reijo Liljendahl een startbewijs voor de Elitloppet op en met startnummer vijf in de uitgangspositie redelijk. Het moet mogelijk zijn om in het veld een rug te vinden en wanneer hij met de laatste koers in de benen in vorm vooruitgegaan is moet strijden voor een finaleplaats zeker mogelijk zijn.

Gabriele Gelormini is met de loting in de Elitloppet nog niet echt gelukkig geweest, met Voltigeur de Myrt trof hij nooit mooie startnummers en nu met Amiral Sacha is hij weer veroordeeld tot het nummer acht. De combinatie heeft twee koersen in de benen en liet de laatste keer stijgende vorm zien. De hengst heeft enorm veel klasse maar over de sprintafstand, op een 1000m-baan, met het startnummer acht vertrekken is geen eenvoudige opgave. Wanneer hij zich gaat plaatsen voor de finale zal dat hoogstwaarschijnlijk gaan middels een vierde plaats in de serie.

Pastore Bob is tot nu toe de verrassing van het jaar in Zweden. Hij begon in de V75 en start nu in de Elitloppet. Hij plaatste zich middels zijn overwinning in de Finlandia Ajo en kwam sindsdien niet meer aan de start. Hij zal gereden gaan worden door trainer Johan Untersteiner en met startnummer zes zal de combinatie hoogstwaarschijnlijk positie willen zoeken in het midveld om zo de speed te bewaren voor de laatste 400m van de koers. Plaatsing voor de finale lijkt lastig te worden, al verbaasde de ruin al vaker dit jaar.

Winnend-paard: 1. Ringostarr Treb
Plaats-paard: 4. Propulsion
Koppel: 1/ 4
Trio: 1/ 4/ alle 

X