Dodenherdenking

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Comité 4 mei organiseert ook dit jaar weer de jaarlijkse dodenherdenking op vrijdag 4 mei. Het comité nodigt u graag uit bij de herdenking aanwezig te zijn.

Dit jaar is er tijdens de 4 mei herdenking speciale aandacht voor onze Joodse plaatsgenoten. Omdat er in 1940 geen Joden meer woonden in onze gemeente, komen ze in onze plaatselijke verhalen weinig voor. Maar er hebben wel Joden gewoond in Wijk bij Duurstede en hun kinderen zijn hier geboren. Ze hebben over de markt gelopen waar we twee minuten stil zullen zijn. Velen van hen zijn omgebracht in vernietigingskampen.

VERZET TEGEN VERGETELHEID Dat gebeurt door een bijdrage in de herdenking van Victor Brilleman: ‘Zien leidt tot gedenken, gedenken leidt tot doen’ (Talud Bavli). De heer Brilleman is medeauteur van de publicatie ‘Ordentelijke lieden van de Joodse natie’, bijdragen tot de joodse geschiedenis van Wijk bij Duurstede 1671 – 1923. De muzikale bijdrage is dit keer van Harmonie Concordia.

PROGRAMMA Om 17.30 uur is de ontvangst met koffie en thee in het Huis van de Gemeente. Iedereen is van harte welkom! Verzamelen voor de Stille Tocht voor het Huis van de Gemeente die start om 18.15 uur. Vanaf het Huis van de Gemeente, voorafgegaan door Harmonie Concordia, via Steenstraat en Singel naar de Grote Kerk op de Markt. Er worden bloemen gelegd bij de graven van de zeven Britse militairen van de 1ste Airborne Divisie op de Algemene begraafplaats en bij het Verzetsmonument aan de Singel (door loco-burgemeester van Wijk bij Duurstede en het Comité). De Herdenkingsbijeenkomst begint om 19.00 uur met een welkomstwoord door Jaco Rus, voorzitter Comité Herdenking 4 mei. Gedachten over ‘Verzet als voorbeeld’ door de loco-burgemeester. Gedicht gemaakt oor Gytha te Nijenhuis voor de landelijke 4 mei herdenking, gelezen door Aukje Boer. ‘Zien leidt tot gedenken, gedenken leidt tot doen'(Talmud Bavli) door Victor Brilleman. Slotwoord door Jaco Rus, afgewisseld met muziek door Harmonie Concordia onder leiding van Ruud van de Laar. Twee minuten stilte om 20.00 uur. Zingen van het Wilhelmus. Krans- en bloemlegging op de Markt. Rond 20.15 uur is het einde van de plechtigheden.

X