Homepage / weddenoppaarden / De geschiedenis van het wedden op paarden
Team 0%BoB prolongeert Quiztitel The Force is terug op het podium Fluffies & 0%BOB blijven heersen in de Quiznight VERSLAG; LIVERPOOL F.C. – CARDIFF CITY The Force is weer op volle kracht Geslaagde Alsin meeting Hop Hash Easy IPA Knap gelijkspel Ajax bij Bayern Driedubbel genieten van Tripel Karmeliet Voorbeschouwing Quiznight Chelsea en Liverpool in evenwicht Gert’s paardencolumn MATCHWINNER FIRMINO ‘MVP’ VAN DE CHAMPIONS LEAGUE Doe gratis mee met het WK V75 CHAMPIONS LEAGUE-SPEELSCHEMA: DUELS OM VAN TE SMULLEN MalleMolen gastheer voor ALSIN Liverpool supporters WIJNALDUM HELPT LIVERPOOL MET EERSTE UITGOAL LANGS SPURS Mijn wedweek De inhaalrace is begonnen BOCKBIER FESTIVAL 2018 Jackpot in V75 Liverpool kent een droomstart in de Premier League Jägersro – zaterdag 1 september – Start: 14:30 voorbeschouwing Grand National du Trot Thijs is wijs! Trio op de Champs Elysees Robin Lauwers gooit de handdoek in de ring De tijdrit zorgt voor nog wat veranderingen in de eindstand Wie heeft er wat verdiend in de Tourpoule ? De Eagle has landed Dylan Groenetrui slaat zijn slag! The Eagle heerst op grote hoogte De tuinman pakt weer de bloemen De geschiedenis van het wedden op paarden Indelingen voetbal regioclubs Als een Sky renner maar wint Win met ons mee! Bloody Mary Hoe werkt het wedden op paarden precies? Guinness good for you Vacature barkeeper De wraak van Pastor de Negroni Ook de WK voetbal kent 7 winnaars Rustdag in de Tour Dit jaar weer live eredivisie voetbal ! MalleMolen Tipteam is weer terug Hoe meer vis, hoe droever het water Algemeen Klassement

De geschiedenis van het wedden op paarden

1. Wedden op paarden zo oud als de weg naar Rome

Ben hurPaardenraces gaan ver terug in de historie. Zo stond tijdens de Olympische Spelen van 648 voor Christus al paardenrennen op het programma. En wie herinnert zich niet de capriolen van Ben Hur? De combinatie van paardenraces en het wedden vond zijn oorsprong – niet geheel verrassend – in Engeland. In de middeleeuwen (1174) vonden al de eerste Engelse paardenraces plaats. In de 17eeeuw schoot de populariteit omhoog toen de Engelse adel de paardensport in de armen sloot: de Sport of Kings is geboren. Het wedden op de races duurden echter nog een eeuw of twee. In het land waar iedereen met gokken in het bloed geboren wordt pakten twee Lords de wedhandschoen op.

In 1870 wilden de aristocraten Lord Bunbury en Lord Derby hun twee paarden tegen elkaar laten racen om te zien wie de beste was. De heren waren overeengekomen dat een van beide de naamgever van de race moest worden. De naamgever werd vastgesteld door domweg een munt op te gooien! De Derby race was geboren en ook het wedelement deed zijn intrede. De naam Derby is in de loop der jaren door vele andere landen overgenomen. Bijvoorbeeld de Kentucky Derby in de Verenigde Staten en de Nederlandse Derby bij ons in Nederland.

In Nederland vond de eerste paardenrace, een draverij, plaats in 1779. Er zijn een aantal verschillende disciplines binnen de paardenracerij: vlakkebaanrennen, draverijen en steeple chase. Nederland is een echt draversland. Dus bij ons geen volbloedpaarden met een jockey zoals bijvoorbeeld in Engeland maar het draversras met een pikeur op een sulky achter het paard.

Een krappe eeuw na de eerste draverij werden de eerste weddenschappen gespeeld op Nederlandse races. In eerste instantie gebeurde dit via bookmakers. Later volgde het wedden via het totalisatorsysteem. In 1867 werd de totalisatormethode of “pari mutuel” uitgevonden door de Catalaan Joseph Oler. In de beginjaren van de 20e eeuw werd het wedsysteem ook in Nederland gebruikt. En met succes, want vandaag de dag mag er in Nederland alleen via de totalisator worden gewed op paarden. De Wet op de Kansspelen uit 1963 schrijft dit expliciet voor. De nieuwe Kansspelen op afstand wetgeving (KOA) zal echter ook andere wedvormen toelaten op de Nederlandse markt.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

X